συμβαινει τωρα

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ο Καζαμίας με τις «Εξωφρενικές Προβλέψεις» για το 2012


Ο Καζαμίας με τις «Εξωφρενικές Προβλέψεις» για το 2012


του Αλέξανδρου Μερκούριου

Για την οικονομική κοινότητα ο τελευταίος μήνας του χρόνου δίνει την αφορμή να γίνουν κάποιες προβλέψεις για το επόμενο έτος.
Βέβαια στο πέρασμα από το 2011 στο 2012, και καθώς οι εξελίξεις που κάποτε χρειάζονταν ένα χρόνο, σήμερα «γράφονται» σε μερικά μόλις 24ωρα, είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις. Αυτό δεν εμπόδισε τους οικονομολόγους μιας πολύ γνωστής δανέζικης τράπεζας, της Saxo να κάνουν τις προβλέψεις τους για τα πιο ακραία σενάρια της χρονιάς που έρχεται.

Και όπως συμβαίνει με τον δικό μας Καζαμία, ο χαρακτηρισμός εξωφρενικές μπορεί να σημαίνει ότι οι προβλέψεις αυτές είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, όμως δεν σημαίνει ότι είναι και αδύνατον. Αντιθέτως, όπως σημειώνει η τράπεζα στο εισαγωγικό της σημείωμα, υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβούν μερικά από τα γεγονότα που κατέγραψαν οι αναλυτές της.

«Τραπεζική αργία» στην Ευρωζώνη

Οι αλλαγές που προδιαγράφονται στην ευρωπαϊκή Συνθήκη θα αποδειχθούν ανεπαρκείς και η κρίση χρεών στην ευρωζώνη θα επιστρέψει για να επιτεθεί ξανά με δριμύτητα στα μέσα του έτους. Οι ευρωαγορές θα υποκύψουν και θα διολισθήσουν 25% μέσα σε λίγες ώρες, υποχρεώνοντας τους πολιτικούς της Ένωσης να επιβάλουν μια «παρατεταμένη τραπεζική αργία», κλείνοντας όλα τα χρηματιστήρια και τις τράπεζες για μία εβδομάδα τουλάχιστον. Αποτέλεσμα: χάος. Βέβαια, και μόνο να μελετούσαν το ελληνικό πρόβλημα θα είχαν φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα…

Στο κράτος 50 ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ και των υπόλοιπων ρυθμιστικών αρχών θα φτάσουν στα όριά του το τραπεζικό σύστημα και θα επιφέρουν «ξεπούλημα» στα ενεργητικά - με ελάχιστους αγοραστές διαθέσιμους στην αγορά. Το απόλυτο πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς θα εξαναγκάσει τους καταθέτες σε πανικόβλητες αναλήψεις. Πάνω από 50 τράπεζες θα καταλήξουν κρατικοποιημένες και πολλές πασίγνωστες σήμερα εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης απλά θα σταματήσουν να υπάρχουν. Πάλι, το ελληνικό σενάριο, μπορεί να είναι προπομπός και μοντέλο μελέτης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε είμαστε και το πειραματόζωο της Ευρώπης.

Η Σουηδία και η Νορβηγία σε ρόλο Ελβετίας

Το να είναι μια χώρα καταφύγιο σε έναν κόσμο γεμάτο υποτιμήσεις ενέχει σειρά κινδύνους για την οικονομία της. Αυτό μπορεί να συμβεί στην Ελβετία, που υποχρεώνεται σε επιθετικές υποτιμήσεις του φράγκου, ωθώντας τους διαχειριστές σε αναζήτηση νέων καταφυγίων. Οι ροές κεφαλαίων προς τα κρατικά ομόλογα της Σουηδίας και της Νορβηγίας θα γίνουν παγκόσμια… τάση, έναντι των γερμανικών.

Η SNB κερδίζει τον πόλεμο του φράγκου

Ο επίμονος πόλεμος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας θα αποδώσει καρπούς και, μετά την επιβολή πρόσθετων μέτρων με ακόμη και αρνητικά επιτόκια, η Ελβετία θα κατορθώσει τη μεταβολή της ισοτιμίας ευρώ - φράγκου έως το υψηλό του 1,50 φράγκου.

Ένας άγνωστος στον Λευκό Οίκο

Καθώς η διακυβέρνηση Obama δεν κατάφερε κάτι περισσότερο από …πρόσθετο αποπροσανατολισμό στο πολιτικό σύστημα, οι συνθήκες για έναν ανεξάρτητο υποψήφιο στις ΗΠΑ είναι πιο πρόσφορες από ποτέ. Αυτός ή αυτή θα εμφανιστεί με δυνατό πρόγραμμα για μεγάλες αλλαγές στις αρχές του 2012 και θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου με 38% των ψήφων.

Ανατίμηση του δολαρίου

Η αλλαγή στιες ΗΠΑ, συμπίπτει με την έλευση της Κίνας στα πρόθυρα της ύφεσης. Με ανάπτυξη… μόνο 5% - 6%, το Πεκίνο θα προσπαθήσει να διασώσει τους εξαγωγείς, επιτρέποντας τη διολίσθηση του γουάν έναντι του δολαρίου. Το δολάριο θα ανατιμηθεί 10% στα 7 γουάν.

Το «τέλος» της Apple

Μετά το θάνατο του Steve Jobs, η Apple μία από τις πιο αγαπημένες εταιρίες της Αμερικής, αν όχι του πλανήτη. υφίσταται πολυμέτωπο ανταγωνισμό από την Google, την Amazon, τη Microsoft - Nokia και τη Samsung πάνω στα πλέον επιτυχημένα προϊόντα της, το iPhone και το iPad. Δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει και η μετοχή της θα βουλιάξει.

Μπορεί η Saxo να μην έχει είδηση για την Ελλάδα, έχει όμως φυλάξει για το τέλος την πιο κακή: Μετά τις πολύ κακές σοδειές του 2011, η τιμή του σιταριού θα διπλασιαστεί το 2012,. Με 7 δισεκατομμύρια ανθρώπινα στόματα στον πλανήτη και τις μηχανές εκτύπωσης χρήματος να δουλεύουν σαν τρελές, οι κακοκαιρίες -δυστυχώς- θα επιστρέψουν σε όλο τον κόσμο και θα κάνουν τη χρονιά πολύ δύσκολη για τις αγροτικές καλλιέργειες.topontiki.


Αν θέλετε να μαθαίνετε όσα σημαντικά διαδραματίζονται στην Ελλάδα και τον Κόσμο κάντε like στην σελίδα του Magic Radio Blog στο Facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου