συμβαινει τωρα

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Προτάσεις για αναπτυξιακά και οικονομικά μέτρα



Άλλα για μικρά, άλλα για μεγάλα νησιά
Γράφει: Μανάβης Νίκος

Το πόρισμα, σωστά κατά την άποψή μας, προχωρούσε στη διατύπωση διαφορετικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για τα μεγάλα νησιά και διαφορετικού για τα μικρά νησιά.

Ειδικότερα, για τα μεγάλα νησιά έθετε θέμα «να επιδιωχθεί η κατά το δυνατόν ισομερής και ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στους παραγωγικούς τομείς».
Για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά, το βάρος έπεφτε στη δημιουργία αναπτυξιακής υποδομής, που να κρατά τον πληθυσμό στον τόπο του. Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, ως κεντρικός στόχος τίθετο η στροφή στην ποιοτική του ανάπτυξη.
Στην αγροτική οικονομία, οι βασικές κατευθύνσεις ήταν:
- Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.
- Η πολιτική αυτάρκεια για την εσωτερική αγορά με την τυποποίηση των προϊόντων.
- Η χωροθέτηση γεωργικών και κτηνοτροφικών ζωνών. Αν είχαν δημιουργηθεί κτηνοτροφικά πάρκα σε νησιά, σήμερα η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων δε θα ήταν αναγκασμένη να πληρώνει σημαντικά ποσά για την αδειοδότηση των στάβλων της.
- Η ενίσχυση της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας.
Στη βιομηχανία, τη βιοτεχνία και την τεχνολογική στρατηγική υπογραμμιζόταν πως πρέπει να υπάρξει αντιστοίχηση με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους πόρους, τη δυνατότητα της μεταποίησης και τις κλαδικές προτεραιότητες. Δέσμη ειδικών επενδυτικών κινήτρων και επιδοτήσεων των εξαγωγών μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια, όπως επίσης και η θέσπιση καθεστώτος επιδοτήσεων των θέσεων εργασίας στο δευτερογενή τομέα, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, με στόχο την κάλυψη των τοπικών αναγκών.
Η χρήση της πληροφορικής και της τεχνολογίας στον τουρισμό, η ανάδειξη εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού με την απαραίτητη κατασκευή συνεδριακών κέντρων (Λέσβος, Ρόδος, Κως), η οργάνωση πρότυπων οικισμών από απόδημους Έλληνες, είναι τομείς με σημαντική δυνατότητα.

 
Μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α.

Ιδιαίτερα αναλυτική αναφορά γίνεται στα έργα υποδομής που χρειάζονται τα νησιά μας. Όμως εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι ο τεθειμένος στόχος στο τέλος της δεκαετίας τού 1990 να είχαν κατασκευαστεί ή δρομολογηθεί τα μεγάλα έργα υποδομής, ώστε τα νησιά μας να μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης μόνα τους.
Τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που προτείνονταν ήταν κατ’ αρχήν το Ειδικό Πρόγραμμα για το Αιγαίο, που θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 1992. Το θυμόμαστε μόνο από τις προεκλογικές ανακοινώσεις των κυβερνητικών κομμάτων. Στα επιμέρους μέτρα που προτείνονταν, ήταν:
- Η μείωση κατά 50% των συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου (σήμερα ισχύει μείωση 30%).
- Επιδότηση των θαλασσίων μεταφορών και των αερομεταφορών για προϊόντα και εισιτήρια.
- Επιδότηση θέσεων εργασίας στο δευτερογενή τομέα.
- Χρηματοδότηση σύγχρονης τεχνολογίας, επενδύσεων και έργων υποδομής.
- Ενίσχυση και προστασία της τοπικής αγροτικής και αλιευτικής παραγωγής.
- Χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της εξειδίκευσης προσωπικού.


Πηγή: emprosnet.gr

Αν θέλετε να μαθαίνετε όσα σημαντικά διαδραματίζονται στην Ελλάδα και τον Κόσμο κάντε like στην σελίδα του Magic Radio Blog στο Facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου