συμβαινει τωρα

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Λήμνος: Εθελοντική εργασία για βράβευση










Ολοκλήρωσαν τις εργασίες αναπαλαίωσης του Δημοτικού Σχολείου Δάφνης και σχεδιάζουν την αξιοποίηση του



Έκαναν πράξη το όνειρο τους, προσφέροντας μια από τις μεγαλύτερες εθελοντικές εργασίες στο χωριό τους. Οι κάτοικοι της Δάφνης στη Λήμνο, εδώ και αρκετές ημέρες είναι περήφανοι που κατάφεραν να συντηρήσουν το παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού τους και να αναπλάσουν την αυλή του.

Στην εθελοντική εργασία συμμετείχαν κάτοικοι της Δάφνης όλων των ηλικιών. Η προτροπή, αρχικά πέντε νέων ανθρώπων, να ευπρεπίσουν το χωριό τους, έγινε πράξη με την συμμετοχή δεκάδων συγχωριανών τους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας προσέφεραν πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας για να συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Ούτε οι ίδιοι πίστευαν ότι μόνο με την εθελοντική τους εργασία, θα κατάφερναν να διασώσουν ένα σημαντικό κτήριο του χωριού τους, να το ζωντανέψουν και να κάνουν χρηστικούς τους χώρους του.

10 χρόνια κλειστό
Το κτήριο του σχολείου δεν ήταν σε καλή κατάσταση, καθώς αυτό σταμάτησε να λειτουργεί τα τελευταία δέκα χρόνια και τα παιδιά μεταφέρονται στο Δημοτικό Σχολείο Ατσικής. Οι κάτοικοι της Δάφνης τώρα σχεδιάζουν το επόμενο βήμα τους, που είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου κι ενός μικρού λαογραφικού μουσείου, όπου θα παρουσιάσουν την παράδοση της Δάφνης.
Ο Παναγιώτης Σφυρής ήταν ένας εκ των κατοίκων που πρωτοστάτησαν στην πρωτοβουλία για την επισκευή του κτηρίου. Μετά από δύο μήνες, ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα τονίζοντας ότι: «Η πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού μας ξεκινήσαμε να φτιάξουμε το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου καθώς το κτήριο, μετά από αρκετών χρόνων εγκατάλειψη, έχριζε γενικής συντήρησης και επισκευής, αφενός για να μην καταρρεύσει και αφετέρου να γίνει εκ νέου βιώσιμο. Με την συμμετοχή των κατοίκων του χωριού και ανάλογα με τη δύναμη και επιτηδειότητα καθενός, πιστεύουμε ότι μπορούμε να επισκευάσουμε το κτήριο του Σχολείου».
Τώρα στα επόμενα σχέδια είναι να ζητήσουν από τη δημοτική αρχή Λήμνου, τη διάθεση του κτηρίου του παλιού Δημοτικού Σχολείου γιατί, όπως αναφέρει ο κ. Σφυρής «επιθυμούμε τη μία αίθουσα να τη μετατρέψουμε σε μόνιμο χώρο έκθεσης της πολιτιστικής μας παράδοσης, κατάλληλα προβεβλημένης. Τη δεύτερη αίθουσα τους χειμερινούς μήνες, όλοι εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι, να τη χρησιμοποιούμε για διάφορες δραστηριότητες και κοινωνική συνεύρεση και τους θερινούς μήνες για πάσης φύσεως εκθέσεις από τους ντόπιους και ξενιτεμένους αδελφούς μας. Το υπόγειο του σχολείου και μετά από σημαντική επιδιόρθωση που χρειάζεται- αναφέρουμε έτσι τυχαία, το χωμάτινο δάπεδο- να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος των δραστηριοτήτων μας. Ο αύλειος χώρος για πολλαπλές χρήσεις παιδιάς και ευχαρίστησης».
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και κυρίως από την πρωτοβουλία των κατοίκων της Δάφνης, δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής. «Χαίρομαι που οι κάτοικοι παίρνουν τέτοιους πρωτοβουλίες και ο δήμος με τα μέσα που διαθέτει, θα στηρίζει κάθε τέτοια προσπάθεια», είπε ο δήμαρχος Λήμνου, τονίζοντας ότι «είναι χρήσιμο να αξιοποιούνται αυτά τα καταπληκτικά κτίρια με τρόπους που να δίνουν ζωντάνια στα χωριά μας. Θέλω να ευχαριστήσω τους κατοίκους για την σημαντική συμβολή τους και είμαστε στη διάθεση για να συνεργαστούμε μαζί τους, στις προτάσεις που θα μας καταθέσουν για τη χρήση του κτηρίου».



Αν θέλετε να μαθαίνετε όσα σημαντικά διαδραματίζονται στην Ελλάδα και τον Κόσμο κάντε like στην σελίδα του Magic Radio Blog στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου