συμβαινει τωρα

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Αύριο ο εορτασμός της Anzac Day στη Λήμνο.


       























Anzac ήταν η ονομασία του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών το οποίο μετείχε στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915. Στη μνήμη των στρατιωτών της ΑΝΖΑC που σκοτώθηκαν, η 25 Απριλίου, έχει καθιερωθεί και θεωρείται εθνική επέτειος, δεδομένου ότι ως το 1915 οι κάτοικοι των δύο χωρών αυτών δεν είχαν λάβει μέρος σε άλλη πολεμική σύγκρουση.

Η 25η Απριλίου 1915 ήταν η πρώτη μέρα της απόβασης στη χερσόνησο της Καλλίπολης στην οποία πήραν μέρος και 12 ελληνοαυστραλοί: ο δεκανέας Τζακ Μαρκ, ο υποδεκανέας Τζον Ζαβιτσάνος και οι στρατιώτες Πέρσυ Κουκουσάκης, Κώστας Αρώνης, Γιώργος Κρίτον, Ρόμπερτ Κρόκος, Άθα Χάλκας, Λεωνίδας Μανούσου, Γιώργος Πάπας, Πίτερ Ράντος, Ρόι Ραλφ και Αναστάσιος Ρεμπέα. Ο μόνος άτυχος υπήρξε ο 24χρονος μάγειρας Πίτερ Ράντος, που έπεσε στο πεδίο της μάχης.

Στις αρχές Μαρτίου του 1915 δόθηκε η ειδοποίηση από την κεντρική διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων για την εκστρατεία κατάληψης των Στενών των Δαρδανελίων και η στρατιωτική δύναμη των Αυστραλών και Νεοζηλανδών θα χρησιμοποιούνταν γι' αυτή την επιχείρηση. Στην Ελλάδα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ελπίζοντας ότι η κατάληψη των Δαρδανελίων θα είχε ως αποτέλεσμα τη διεκδίκηση της Κωνσταντινούπολης έδωσε την άδεια στη Μεγάλη Βρετανία να χρησιμοποιήσει τη Λήμνο ως ναυτική βάση και κάπου εδώ ξεκινάει η εμπλοκή του νησιού μας σ αυτό το κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας.

Στις 20 Απριλίου 1915 το λιμανάκι του Μούδρου πλημμύρισε από πολεμικά πλοία των συμμαχικών δυνάμεων. Ο Τ. Α. Μάιλς γράφει: "Κανένα άλλο λιμάνι του κόσμου εκείνες τις μέρες δεν είχε περισσότερα πλοία απ' αυτό το λιμανάκι της Λήμνου". Είχε έλθει η ώρα της μάχης. Οι Αυστραλονεοζηλανδοί ξεκίνησαν από την ελληνική γη το απόγευμα της 24ης Απριλίου για να επιτεθούν στην Καλλίπολη και να πάρουν τον έλεγχο των Στενών από τους Τούρκους.

Οι επιχειρήσεις, που κράτησαν έως τον Ιανουαρίου του 1916, στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία. Κάπου 2.000 Αυστραλοί βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνο το πρωινό της 25ης Απριλίου 1915, αφού οι Τούρκοι, που ανήκαν στο αντίπαλο στρατόπεδο των "Κεντρικών Δυνάμεων", τους περίμεναν κρυμμένοι στις ακτές της Καλλίπολης και τους αποδεκάτισαν. Τους επόμενους μήνες άλλοι 11.000 αυστραλοί και νεοζηλανδοί στρατιώτες άφηναν την τελευταία τους πνοή στα μέρη εκείνα. "Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να παρθεί η Αρχαία Τροία που βρισκόταν στα ίδια Στενά. Τώρα καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να κατακτήσουμε τα Στενά αυτά" παραδέχτηκε ο στρατηγός της συμμαχικής δύναμης, σερ Ιαν Χάμιλτον, μετά την πρώτη μάχη στα Δαρδανέλια.

Στη Λήμνο, στην οποία βρίσκονται δύο στρατιωτικά νεκροταφεία στο Μούδρο και στο Πορτιανού και ένα μνημείο για να θυμίζουν το πέρασμα των Αυστραλονεοζηλανδών από την ελληνική γη, αύριο Δευτέρα 23 Απριλίου, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, οι οποίες φέτος θα πραγματοποιηθούν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και υψηλή συμμετοχή καλεσμένων.

Το πρόγραμμα του εορτασμου για αύριο Δευτέρα:

12:00
•Επιμνημόσυνη δέηση απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου
• Απόδοση Τιμών απο Στρατιωτικό Άγημα
• Κατάθεση στεφάνων απο τους επίσημους

13:00
•Εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού και 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Μούδρου
•Ομιλία απο την κ. Μαρία Παπαπαναγιώτου, φιλόλογο-καθηγήτρια του Γενικού Λυκείου του Μούδρου
•Σύντομη παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας των μαθητών της Α' τάξης του Γενικού Λυκείου του Μούδρου, με θέμα "Συμμαχικό Νεκραταφείο του Μούδρου & η σημασία του Μούδρου, στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο

Παράλληλα στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, απο το αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου του Μούδρου και του Πολεμικού Μουσείου της Αυστραλίας.

Στις εκδηλώσεις θα παρίσταται η Πρέσβης της Αυστραλίας κα Jenny Bloomfield, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Αντώνιος Τσαντηράκης, αρκετοί Ελληνοαυστραλοί βουλευτές, και δυο επίσης Ελληνοαυστραλοί πρώην Υπουργοί της προηγούμενης Ομοσπονδακής κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Τέλος, να αναφέρουμε οτι ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τον εορτασμό των 100 χρόνων που συμπληρώνονται το 2015.
Τότε, μεταξύ των άλλων διοργανώνεται το ταξίδι ενός κρουαζιερόπλοιου με περισσότερους απο 3.000 επιβάτες, το οποίο θα ξεκινήσει απο την Αυστραλία και θα ακολουθήσει την πορεία των στρατιωτών της Anzac, περνώντας απο Ινδία, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, Καλλίπολη. Ενδιάμεσος σταθμός η Λήμνος.

Πηγή: limnosfm100.gr

Αν θέλετε να μαθαίνετε όσα σημαντικά διαδραματίζονται στην Ελλάδα και τον Κόσμο κάντε like στην σελίδα του Magic Radio Blog στο Facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου