συμβαινει τωρα

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Και όμως πιστώθηκαν 370€ στους λογαριασμούς τους./ Πότε θα πληρωθεί η "Βοήθεια στο σπίτι";



Δεύτερη στη σειρά κατάληψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο της Μυτιλήνης, από τους εργαζομένους αυτήν τη φορά του Προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας που υλοποιείται μέσω της Μ.Κ.Ο. «Ηλιακτίδα».
Οι εργαζόμενοι έχοντας να πληρωθούν τρεις μήνες τώρα, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, και αντιμετωπίζοντας σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα, κατέφυγαν ως μέσο πίεσης στην κατάληψη του Δήμου.
Σύμφωνα με το αρχικό σχεδιάγραμμα του Προγράμματος και σύμφωνα με τα όσα μας είπε η κ. Άννα Τσίκνα, διαχειρίστρια της «Ηλιακτίδας», οι εργαζόμενοι θα πληρώνονταν σε τρεις σχεδόν διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση αποπληρώνεται αρκετά μετά τη λήξη της διμηνίας, αφού ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία για την εκταμίευση των χρημάτων. Συγκεκριμένα, μετά το πέρας κάθε διμηνίας, το Υπουργείο στέλνει κάποια έντυπα που πρέπει να συμπληρωθούν από τον προς χρηματοδότηση φορέα («Ηλιακτίδα»), ενώ ζητούνται και συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Μετά την αποστολή των δικαιολογητικών εκ μέρους του φορέα και το πέρας 20 σχεδόν ημερών, το ποσό κατατίθεται σε λογαριασμό του φορέα, ο οποίος και αποπληρώνει τους εργαζομένους. Ειδικότερα, η πρώτη δόση που αφορούσε τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο, κατατέθηκε στους λογαριασμούς των εργαζομένων στις 11 Σεπτεμβρίου. Η δεύτερη δόση, όμως, που αφορά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δεν έχει ακόμα αποπληρωθεί, αφού δεν έχει προλάβει, σύμφωνα με την κ. Τσίκνα, να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.
Μετά από όλα αυτά την Τρίτη 06 Νοεμβρίου, μάθαμε ότι πιστώθηκαν κάποια χρήμα στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Ήταν το "ιλιγγιώδες"  ποσό των 370€ αντί 1.230€ που κανονικά θα εισέπρατταν για το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου.
«Εμπαίζονται;»
Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα, θεωρούν ότι εμπαίζονται. Η ημερομηνία πληρωμής τους, όπως δήλωσαν, άλλαζε από βδομάδα σε βδομάδα και καθώς κανείς υπεύθυνος δεν τους απαντούσε πότε ακριβώς θα τους κατατίθετο η δεύτερη δόση, προχώρησαν σε κατάληψη του Δήμου.
«Μας κοροϊδεύουν και θα καταντήσουμε και εμείς σαν τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, που παραμένουν απλήρωτοι επτά μήνες τώρα. Τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουμε στο λογαριασμό μας τα λεφτά, αλλά κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα τα πάρουμε. Είμαστε τρεις μήνες απλήρωτοι», δήλωσε στο «Ε» εργαζόμενος στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.
Από την πλευρά της, μιλώντας στο «Ε» εκ μέρους της «Ηλιακτίδας», η κ. Τσίκνα μάς εξήγησε πως είναι θέμα Υπουργείου να έρχονται πιο γρήγορα τα χρήματα. «Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες αποταμιεύονται τα χρήματα, που καθυστερούν τις πληρωμές. Είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας και βούλησης να συντομεύσουν αυτές τις διαδικασίες για μην παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε τέτοιες δύσκολες εποχές. Τους καταλαβαίνω και ορθώς διαμαρτύρονται», σημείωσε η κ. Τσίκνα.
Δεν έκλεισε…
Πάντως, το θέμα δε φαίνεται να έκλεισε ακόμα, αφού μετά από μεσολάβηση του δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου, στο δευθυντή του Γραφείου του υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση, αναμένεται η απάντηση του υπουργού για το θέμα τη Δευτέρα το πρωί, καθώς και η κατάθεση των οφειλομένων από πλευράς του Υπουργείου.
«Θα συνεχίσουμε την κατάληψη τη Δευτέρα το πρωί», δηλώνει ο εκπρόσωπος των Εργαζομένων, Σταύρος Κουφουπαντελής, «και θα την λύσουμε μονάχα όταν βεβαιωθούμε ότι το αίτημά μας ικανοποιήθηκε».
Να σημειωθεί πως παράλληλα κατάληψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου στην οδό Βενιζέλου. συνεχίζουν να πραγματοποιούν οι Εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Τα ίδια ακριβώς προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι της Λήμνου, παρόλα αυτά κάμια σοβαρή κινητοποίηση δεν υπάρχει. 



Αν θέλετε να μαθαίνετε όσα σημαντικά διαδραματίζονται στην Λήμνο, την Ελλάδα και τον Κόσμο κάντε like στην σελίδα του Magic Limnos Blog στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου