συμβαινει τωρα

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Στο ΕΣΠΑ το λιμάνι του Άι-Στράτη - Το πρώτο λιμενικό έργο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου



Το σημαντικότερο έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί στον Άγιο Ευστράτιο εδώ και χρόνια, εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής.

Πρόκειται για το πρώτο λιμενικό έργο που θα υλοποιηθεί μέσα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, ενώ ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, φανερά ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη, δηλώνει:

«Είναι ένα έργο ζωής για τον Άι-Στράτη. Χωρίς ασφαλές λιμάνι, δεν μπορούμε να ζήσουμε. Τώρα δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για το νησί μας, καθώς θα αποκτήσει μια σημαντική λιμενική υποδομή και ανοίγει ο δρόμος με νέες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη, έτσι ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης και να συγκρατήσουμε τους λιγοστούς μας κατοίκους.»
Το λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου αποτελεί ένα μεγάλο έργο, του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ και προβλέπει σημαντικά έργα βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων με στόχο τον ασφαλή ελλιμενισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν στην περιοχή. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια.
Το νέο λιμάνι έχει χαρακτηριστεί ως το βασικότερο έργο υποδομής για τον Άγιο Ευστράτιο, καθώς με αυτό θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με την προσέγγιση των πλοίων, κυρίως όταν πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι και το πλοίο πολλές φορές δεν καταφέρνει να δέσει στο λιμάνι.
Οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις θα αποτελούνται από προσήνεμο μόλο μήκους 325 μέτρων, παραλιακό κρηπίδωμα 105,25 μέτρων και χερσαία ζώνη 7.500 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Ακόμη, θα κατασκευαστεί ένας μόλος προστασίας του αλιευτικού καταφυγίου έναντι των νοτιοδυτικών κυματισμών, μήκους 84,85 μέτρων, ενώ παράλληλα θα καθαιρεθεί ο υφιστάμενος μικρός και στην εξωτερική του πλευρά θα ποντιστεί μία πλωτή προβλήτα για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων, μήκους 20 μέτρων.
Τέλος, με την υλοποίηση του νέου έργου θα γίνει και η καθαίρεση του υφιστάμενου μόλου, σε συνολικό μήκος 125 μέτρων, ενώ προβλέπεται μέρος των υλικών να επαναχρησιμοποιηθεί στο νέο έργο. Λόγω της προστατευόμενης περιοχής που έχει χαρακτηριστεί το νησί, το έργο έχει αυξημένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, τόσο κατά το στάδιο κατασκευής, αλλά και όσον αφορά στο στάδιο της μετέπειτα λειτουργίας του.


Αν θέλετε να μαθαίνετε όσα σημαντικά διαδραματίζονται στην Λήμνο, την Ελλάδα και τον Κόσμο κάντε like στην σελίδα του Magic Limnos Blog στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου