συμβαινει τωρα

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΑ.Λ. Μύρινας - Συμμετοχή σε Διακρατικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα/Comenius



Μετά από αίτηση προς το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) εγκρίθηκε η συμμετοχή του ΕΠΑ.Λ. Μύρινας Λήμνου σε Πολυμερή Σχολική Σύμπραξη με τίτλο “Landscape as a Mirror” (“Το τοπίο ως καθρέφτης”) με έναρξη από το Σεπτέμβρη του 2012 και διάρκεια 2 έτη, ως τον Αύγουστο του 2014. Η σύμπραξη αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση/ Comenius και επιχορηγείται από την Ευρωπαική Ένωση.

To ΕΠΑ.Λ. Μύρινας αποτελεί μέλος μιας ομάδας σχολείων, που βρίσκονται σε τρεις ηπείρους:
Escola Basica e Secundaria de São Roque do Pico, Αζόρες, Πορτογαλία,
Goethe-Sekundarschule, Ilsenburg, Γερμανία,
Grup Scolar de Prelucrarea “Constantin Brancusi” Braila, Ρουμανία,
Gymnázium Uherské Hradištĕ Republic, Τσεχία,
Institut D’ Alella, Ισπανία,
Lycee de Bellevue, Μαρτινίκα, Γαλλία,
Yunus Emre Anadolu Lisesi, Σμύρνη, Τουρκία.
Tα μέλη της ομάδας αυτής, μαθητές και καθηγητές από κάθε σχολείο, θα δουλέψουν πάνω στο θέμα εργασίας της ομάδας, θα ερευνήσουν και θα καταγράψουν στοιχεία που έχουν σχέση με τον τόπο τους.
Η φυσιογνωμία του τόπου: φυσικό περιβάλλον, προστατευόμενες περιοχές, αρχιτεκτονική, καθημερινή ζωή, επαγγέλματα, παραδείγματα αειφόρου ανάπτυξης.
Η κουλτούρα του τόπου: θρύλοι, μύθοι, παραδοσιακή μουσική, χοροί, φορεσιές, κουζίνα, ήθη και έθιμα, καλλιτεχνική και πολιτιστική δημιουργία.
Η εργασία θα γίνεται κατά τη διάρκεια διαφόρων μαθημάτων εντός και εκτός ωρών διδασκαλίας. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα παρουσιάζονται από μαθητές στις συναντήσεις που θα γίνονται στο σχολείο κάθε χώρας κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.
Μέσω του προγράμματος αυτού οι καθηγητές και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία
-να βελτιώσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες τους, στην έρευνα, στη χρήση υπολογιστών, στις ξένες γλώσσες,
-να γνωρίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και τον πολιτισμό πολλών διαφορετικών χωρών,
-να ενσωματώσουν την αγάπη για τον τόπο τους σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την Ευρωπαική τους ταυτότητα και καταπολεμώντας την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Επίσης, οι μαθητές που θα ταξιδέψουν θα έχουν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε οικογένειες μαθητών του σχολείου υποδοχής και έτσι να έρθουν σε άμεση επαφή με την κουλτούρα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκεί. Όλοι οι υπόλοποι, μαθητές και καθηγητές, θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με μαθητές και καθηγητές από τις άλλες χώρες μέλη της ομάδας, όταν θα τους υποδεχτούμε στο σχολείο μας και θα τους φιλοξενήσουμε.
Μέσω του προγράμματος το σχολείο μας έχει ακόμη την ευκαιρία να βρίσκεται σε ένα δίκτυο ιδρυμάτων που εργάζονται σε ευρωπαικό επίπεδο και αναπτύσσουν σχέσεις για μελλοντική συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και εργασίας.
Για την επιτυχία του προγράμματος κρίσιμη θα είναι η συμμετοχή τόσο των γονέων και κηδεμόνων, όσο και της τοπικής κοινωνίας, στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του σχολείου.

Η καθηγήτρια-υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος

Μιχλίζογλου Χρυσάνθη  


Αν θέλετε να μαθαίνετε όσα σημαντικά διαδραματίζονται στην Λήμνο, την Ελλάδα και τον Κόσμο κάντε like στην σελίδα του Magic Limnos Blog στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου