συμβαινει τωρα

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ...



















Στην αίθουσα Γερουσίας τη Βουλής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 συνάντηση φορέων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού. 




Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και οι Δήμαρχοι των αντιστοίχων νησιών. Μετά από πολύωρη συζήτηση αποφασίστηκε η σύνταξη ψηφίσματος και η συγκρότηση επιτροπής που θα προγραμματίσει και θα έχει άμεσα σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Επιτροπή, όπως μας είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, κ. Αδαμίδης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη εκπροσωπώντας το Δήμαρχο του νησιού κ. Χατζηδιμαντή,    αποτελείται από βουλευτές του Αιγαίου όλων των κομμάτων, τους δύο Περιφερειάρχες, εκπροσώπους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, των Επιμελητηρίων και των Εργατικών Κέντρων.


 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μιλώντας για το θέμα ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε:

«Η θέση μου για τον ΦΠΑ των νησιών έχει επανειλημμένα εκφραστεί προς τους αρμόδιους Υπουργούς με γραπτό και προφορικό διάλογο. Αλλωστε, η ίδια διάταξη για τον ΦΠΑ υπήρχε και στο μνημόνιο 1 αλλά ουδέποτε ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή εφαρμοστικός νόμος.  Οι διαβεβαιώσεις έως τώρα των αρμόδιων Υπουργών είναι ότι δεν συντρέχει τέτοιο θέμα. Όμως μετά τα πρόσφατα γεγονότα και τις υποχρεώσεις που επέβαλε στη χώρα το ΔΝΤ δια των εκπροσώπων του προκειμένου να μην την οδηγήσει σε άμεση και άτακτη χρεοκοπία, το θέμα του ΦΠΑ επανέρχεται στο προσκήνιο.  Υπάρχουν πολλοί που ισχυρίζονται ότι εφόσον έχει ψηφιστεί το 2ο μνημόνιο, αυτομάτως έχει ψηφιστεί και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών. Αυτό δεν είναι σωστό, καλλιεργείται εκ του πονηρού και υποκρύπτει – κατά τη γνώμη μου - πολιτικές προθέσεις.  Εγώ προσωπικά καταψήφισα δύο διατάξεις σε άλλο εφαρμοστικό νόμο του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούσε μέτρα του προηγούμενου μνημονίου.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Εάν η πλειοψηφία των βουλευτών δεν εγκρίνει την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά, δεν θα καταργηθεί. Προσωπικά δεν διανοούμαι ότι θα υπάρξει βουλευτής του Αιγαίου ο οποίος θα συμφωνήσει στην κατάργηση.

Άρα λοιπόν η όλη υπόθεση κρίνεται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως και μετά την τελευταία επικοινωνία μου με τον Υπουργό Οικονομικών, η θέση που πρέπει να υποστηρίξουμε είναι ότι πιθανή κατάργηση του ΦΠΑ δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, διότι θα επιτείνει την ύφεση, τη μαύρη αγορά, το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Και αυτό αφορά κυρίως περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία, όπου οι τιμές είναι αφάνταστα χαμηλές. Ποιο κρουαζιερόπλοιο δεν θα προτιμήσει αυτή την αγορά  από την αγορά των νησιών μας; Νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η θέση μας. Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό από την τρόικα και το Υπουργείο Οικονομικών, τότε ανοίγει ο δρόμος για προβληματισμό. Προβληματισμό για την παραίτηση των πάντων.  Όλων των φορέων της αυτοδιοίκησης και φυσικά και των βουλευτών. Ούτως ώστε να δοθεί ένα μήνυμα ότι ουσιαστικά το Αιγαίο θεωρεί το θέμα του ΦΠΑ casus belli για την ύπαρξή του. Δεν πρόκειται δηλαδή για ένα θέμα τοπικιστικό, ορισμένων και συγκεκριμένων συμφερόντων αλλά για ένα θέμα ζωής ολόκληρου του Αιγαίου.  Ένα μείζον θέμα για όλους μας.»

Τέλος, να θυμίσουμε, οτι το γεγονός της εξαίρεσης νησιών του Αιγαίου, στο θέμα των μειωμένων συντελεστών σε σχέση με το Φ.Π.Α, δεν αποτελεί προνόμιο ή χαριστική ρύθμιση, αλλά πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης στα πλαίσια ενός ελάχιστου αντισταθμιστικού μέτρου, απέναντι στο εκ των πραγμάτων, αυξημένο κόστος, μεταφοράς εμπορευμάτων, προιόντων και υπηρεσιών στα νησιά μας.

Ακούστε, εδώ, τι δήλωσε για το θέμα αυτό στον ραδιοφωνικό σταθμό Fm100  ο Πρ του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αδαμίδης, ο οποίος συμμετείχε, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας, της Βουλής.

Πηγή: limnosfm100.gr

Αν θέλετε να μαθαίνετε όσα σημαντικά διαδραματίζονται στην Ελλάδα και τον Κόσμο κάντε like στην σελίδα του Magic Radio Blog στο Facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου